Gėrimą iš kakavmedžio pupelių majai ir actekai vartojo nuo 2 tūkstantųjų prieš Kristų. Europoje pirmiausia (apie 16 a.) išpopuliarėjo geriamasis šokoladas. Techninės galimybės kietajam šokoladui gaminti atsirado tik 19 a. pabaigoje. 1828 Cornelis Johannesas van Houtenas (Nyderlandai) pritaikė hidraulinį presą aliejui iš kakavmedžio pupelių spausti. 1849 Josephas Storrsas Fry (Didžioji Britanija) pagamino kietąjį, 1875 Danielis Peteris (Šveicarija) – pieninį šokoladą. 1879 Augustas Rudolfas Lindtas (Šveicarija) išrado šokolado masės maišyklę ir pramoniniu būdu pradėjo gaminti įvairios formos šokolado gaminius. Baltasis šokoladas atsirado 20 a. 6 dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Lietuvoje šokoladą imta gaminti 19 a.